Ve cvičení z fytochemie se studenti seznámí s metodami izolace sekundárních metabolitů z různých rostlinných orgánů a jejich identifikací a kvantifikací pomocí klasických separačních a spektrálních metod. Vybrané sekundární metabolity budou analyzovány instrumentální analýzou - kapalinovou chromatografií, kapilární elektroforézou a hmotnostní spektrometrií.
Cvičení 1
Spektrofotometrické stanovení anthokyanů v červeném víně a ovocných džusech
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 2
Izolace piperinu a kofeinu
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 3
Izolace limonenu z kůry citrusových plodů
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 4
Spektrofotometrické stanovení celkových fenolů a flavonoidů v bylinných čajích
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 5
TLC separace složek esenciálních olejů
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 6
Extrakce a stanovení aktivních látek v rozmarýnu lékařském
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 7
Extrakce a stanovení safranalu v koření šafránu (Crocus sativus)
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 8
Stanovení kofeinu v kávě, čaji a maté micelární elektrokinetickou chromatografií
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 9
Stanovení thymolu v silici Mateřídoušky obecné, Tymiánu obecného a Dobromysli obecné pomocí kapilární elektroforézy
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 10
Kvantifikace lupaninu ze semen Lupinus angustifolius L.
Content is accesible only to
authorized users
Cvičení 11
Izolace a charakterizace hřebíčkového oleje z kalichu hřebíčku kořenného
Content is accesible only to
authorized users